marți, 5 februarie 2013

Cunoasteti opera?

Buna. De multe ori am vrut sa scriu despre operele marilor compozitori, dar am amanat. Astazi m-am hotarat si ma pun pe scris. Am ales la intamplare: "Madame Butterfly" . Putini stiu cine a scris -o. (Giacomo Puccini, continuatorul lui Verdi)
Despre Puccini sunt multe de povestit. In primul rand, la varsta de 6 ani ii moare tatal, lucru  groaznic pentru un copil de 6 ani. La 45 ani are un accident de masina, acelasi an in care el lucreaza la opera Madame Butterfly. In anul urmator se casatoreste cu Elvira Geminiani. La 66 ani e diagnosticat cu cancer la gat si in acelasi an, 1924, moare intr-un spital la Bruxelles.
Opera de fata, Madame Butterfly, are 3 acte si are o actiune interesanta. Intr- o casa de pe o colina are loc nunta intre locotenentul Pinkerton si gheisa Cio-Cio-San (madame Butterfly). Locotenentul e invitat sa viziteze casa viitoarei sotii, care se pregatea pentru nunta. Gheisa ii prezinta apoi viitorului sot rudele. Unchiul ei e suparat ca nepoata, pentru aceasta casatorie, trebuie sa renunte la traditia strabuna. Cei doi petrec noaptea nuntii si asa se sfarseste primul act.
Al doilea act prezinta suferinta gheisei care e parasita de locotenent, care a disparut 3 ani de acasa si tocmai se intorcea impreuna cu noua sa sotie americana. Insa gheisa, care ii daruise si un fiu, de care nu stia nimeni, nu vrea sa se impace cu gandul ca era parasita de locotenent. Ea il asteapta incantata pe cel, pe care il considera inca sotul ei. Dar locotenentul a venit acasa cu noua lui nevasta.
Ultimul act ii gaseste pe cei doi: Cio-Cio-San si Pinkerton discutand. Locotenentul vrea sa-si ia baiatul de care aflase totusi si sa-l duca  in USA, sa-i dea o educatie aleasa. Gheisa, din dragoste, isi lasa baiatul sa plece cu tatal lui, dar gandul ei este departe si sufera. Imediat cum cei doi se indeparteaza, in mintea ei incolteste un singur gand, sa se sinucida, neavand rost sa ramana singura fara sot si fara fiu. Isi infinge un pumnal in inima si moare. Locotenentul revine sa-si ceara iertare dar e prea tarziu. Tragedia se intamplase, iubirea ei a fost prea puternica ca sa accepte despratirea. Sotia lui murise, totul s-a sfarsit urat: durere, tristete si lacrimi.
 Cam asta a fost opera lui Puccini si sper ca v-am trezit curiozitatea si pentru alte opere.
Va pup!
Andreea

Un comentariu:

Andreea spunea...

Urmatoarea care sa fie ?