vineri, 24 noiembrie 2017

Accidentul cerebral vascular

 Am gasit pe internet pt voi ceva f util in cazuri de urgenta, cand cineva face un atac cerebral vascular. Fiecare trebuie sa stim aceste lucruri. Este f interesant.

"Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine, spune conferențiarul universitar Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă. Iată în ce constă metoda, așa cum o descrie doctorul Ciuhodaru:
  1. F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte.
  2. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos
  3. S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele).
  4. T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.
 "Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învăţată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată'', mai spune conferențiarul universitar Tudor Ciuhodaru." (www.realitatea.net)
Andreea.