vineri, 24 iunie 2022

Un blog foarte interesant (https://puteredefemeie.ro)- EGOISMUL, ORGOLIUL BOLI FOARTE GRELE

 

" 7 semne dureroase că ai de a face cu o persoană absorbită de sine (de fapt, de ego)

Cu toții am întâlnit oameni care nu se știe cum fac, dar în mod constant pare că totul este despre ei, și au puțin sau deloc respect pentru ceilalți.

Poate să fie vorba despre iubitul/iubita, un prieten, un membru al familiei – în orice caz probabil că ați observat că nu e tocmai plăcut să fiți în preajma lor. Iată cum să vă asigurați că aveți de-a face cu o persoană „absorbită de sine” și ce să faceți în legătură cu aceasta, potrivit experților.

Ce înseamnă să fii „absorbit de sine”?

O persoană absorbită de sine este preocupată doar de ea însăși și manifestă puțin interes față de ceilalți. După cum explică Shane Birkel, terapeut de familie și căsătorie autorizat, acești oameni „au dificultăți în a simți empatie și compasiune față de alții și față de perspectiva altora și sunt mult mai concentrați să își satisfacă propriile nevoi și dorințe”.

Potrivit psihologului clinic Perpetua Neo, DClinPsy, vedem acest comportament la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, care trec prin ceva numit stadiul pre-operațional, care este foarte egocentric.

Este de așteptat la copii, notează ea, dar pentru adulții care sunt absorbiți de sine, „este ca și cum nu ar fi depășit niciodată acea etapă – chiar dacă au scenarii grozave prin care își pot masca această absorbție de sine”.

Ce legătură are asta cu narcisismul

În timp ce există multe tipuri de narcisism (și diferite grade), o mulțime de calități și comportamente ale unui narcisist se vor suprapune peste cele ale unui absorbit de sine.

Pentru început, spune Neo, narcisiștilor li se pare că totul li se cuvine, la fel ca și celor absorbiți de sine. „Trebuie să ai impresia că ți se cuvine totul să vrei mereu să le ai pe toate”, adaugă ea. „Și chiar dacă o persoană absorbită de sine nu se poate califica pentru diagnosticul tulburării de personalitate narcisistă (NPD), spune Birkel, poate avea totuși tendințe narcisiste precum manipularea, controlul și o lipsă generală de empatie sau preocupare pentru ceilalți. Așa cum un pătrat este un dreptunghi, dar un dreptunghi nu este un pătrat, un narcisist este absorbit de sine, dar o persoană absorbită de sine nu este neapărat narcisistă.”

7 semne comune care trebuie avute în vedere:

  1. Vor să controleze totul

Acesta este unul dintre semnele cele mai evidente ale absorbției de sine.

Indiferent dacă mergeți la cină sau faceți amor, Birkel spune că acest tip de persoană își dorește să facă totul în felul său și probabil că nu vă va aprecia gândurile, ideile sau recomandările.

  1. Fac din toate o competiție

Încearcă mereu să fie mai presus? Sau, în unele cazuri, mai prejos? Neo explică faptul că persoanele absorbite de sine fac din totul o competiție. S-ar putea să se laude cu o realizare imediat după ce v-ați împărtășit propriile știri interesante sau, în cazul în care vor să fie „mai prejos”, adaugă ea, „vor dori să concureze cu voi în legătură modul în care suferă mai mult” atunci când aveți motive să fiți supărați.

  1. Folosesc manipularea pentru a-și atinge scopurile

După cum observă Birkel, manipularea emoțională și controlul comportamentului sunt cu siguranță semne că cineva este absorbit de sine, deoarece o persoană căreia îi pasă de oamenii din viața sa nu va prezenta constant aceste tipuri de comportament.

Aici ar trebui să aveți grijă și la alte semne de narcisism, cum ar fi disonanța cognitivă și abuzul emoțional.

  1. Răspund întotdeauna la problemele altora cu o pozitivitate toxică

Există unii oameni absorbiți de sine care știu ce ar trebui să spună în anumite situații, chiar dacă nu prea vor să spună asta.

„Fii atent la pozitivitatea toxică, spune Neo, în acele momente în care cineva spune ceva care pare frumos, dar care nu este foarte util și îți respinge de fapt îngrijorările sau problemele.”

  1. Știu să-și mascheze egoismul

Similar cu pozitivitatea toxică, există și alte modalități prin care o persoană absorbită de sine își poate „masca” auto-centrismul. Potrivit lui Neo, o mulțime de oameni de acest gen „tind să fie capabili să aleagă lucrurile potrivite pe care să ți le spună ca să te laude. Dar, odată ce au spus lucrurile corecte, adaugă ea, vor trișa într-o anumită competiție sau vor readuce conversația la ei înșiși.”

  1. Sunt întotdeauna în centrul atenției

Pur și simplu, „vor să fie centrul atenției”, spune Birkel – și vor face acest lucru. Neo repetă aceasta, adăugând că o persoană absorbită de sine știe cum să adapteze conversația în favoarea ei și o poate aduce întotdeauna în punctul dorit. Iar când nu este în centrul atenției, adaugă ea, limbajul corpului său arată că este vizibil plictisită sau neinteresată.

  1. Deschiderea lor poate părea fermecătoare la început

Persoanele absorbite de sine pot fi foarte fermecătoare sau interesante la început, notează Birkel. „Pot fi inițial inteligenți din punct de vedere emoțional, explică el, adăugând că, deoarece există o mulțime de persoane închise pe lumea asta, poate fi încurajator să auziți oameni vorbind deschis despre ei înșiși. Dar trebuie să fiți atenți dacă și ei manifestă interes pentru voi, punând întrebări și ascultând pur și simplu.”

Cum îi afectează pe oamenii din jurul lor

Nu există nicio îndoială că a petrece timp cu cineva care este absorbit de sine, fie că este un iubit sau un prieten, are un efect negativ.

„Este epuizant, ca și cum cineva îți fură energia”, spune Neo. „Te temi de interacțiune înainte, în timpul ei și după. Nu numai că interacțiunile cu o persoană ca aceasta îți epuizează energia, dar nu te simți ascultat sau văzut”, adaugă ea.

În cazul cuiva care se pricepe să disimuleze, pentru că știe ce să spună, puteți pune la îndoială dacă este cu adevărat sau nu absorbit de sine.

Acest lucru, explică Birkel, poate duce la pierderea propriului simț al sinelui și chiar la îndoiala față de propria realitate. „Dacă aceștia iau toate deciziile, în timp, nu mai știi ce vrei, ce îți place și cine ești”, adaugă el. Toate acestea sunt semnele distinctive ale unei prietenii unilaterale.

Când devine deosebit de toxic, s-ar putea să începi chiar să „mergi în vârful degetelor în jurul emoțiilor celuilalt și să îți asumi responsabilitatea sau vina pentru modul în care se simte cealaltă persoană”, spune el. Și asta poate elimina cu adevărat stima de sine a cuiva și poate determina pe cineva să interiorizeze acea vină, adaugă el.

Lucrul asupra conflictelor

Adevărul trist este că nu puteți face prea multe pentru a ajuta pe cineva să fie mai puțin absorbit de sine.

Puteți să-i sugerați terapia, dar în cele din urmă munca de făcut este a lor. „Scopul tu nu este să faci pe cineva mai puțin egocentric. Vrei să-ți fie clar pentru tine care sunt limitele pe care le accepți”, spune Birkel.

Limitele sunt esențiale: „Astfel, atunci când ești cu acea persoană, vei continua să fii tu însuți și să spui ce ai nevoie și ce vrei, chiar dacă ei nu-i convine”.

S-ar putea să se supere pe moment, dar pe termen lung este mai sănătos ca ambele părți din relație să se exprime.

Deci, asta ar putea însemna să-i spui direct cum te face să te simți comportamentul său sau să ceri o altă dinamică atunci când petreceți timp împreună. „Faceți comunicarea clară și convingătoare, notează Neo, luați-vă timp pentru a vă planifica discursul în prealabil, dacă este necesar.”

Și, pentru a vă proteja, ea sugerează să fiți pregătiți să înfruntați o anumită retragere din partea acestor persoane – absorbția de sine face că, în general, acestor persoane să nu le pese de voi, și probabil va fi nevoie de ceva convingător pentru a le determina să facă o mișcare. „Așteptați-vă la un comportament prost, spune ea. Nu aveți naivitatea de a crede că totul va fi bine – pentru că veți fi dezamăgiți”.

După ce v-ați stabilit ferm limitele, țineți-vă de ele. Și, dacă nu le place asta, în cele din urmă poate că nu vă doriți să aveți astfel de persoane în viața voastră, spune Birkel. „Este un test bun pentru a stabili limite cu astfel de persoane, deoarece vă va ajuta să decideți în ce măsură vreți să rămâneți împreună”.

Concluzie

În general, de la persoane absorbite de sine și până la narcisiști ​​în plină expansiune, ideea este că, dacă cineva nu este o prezență pozitivă, vă consumă energia și nu dau niciodată dovadă că ar avea grijă de voi, nu merită să le păstrați în viața voastră.

Deși poate fi greu să tăiem legăturile, uneori este necesar de dragul propriei bunăstări. Dacă crezi că cineva din viața ta este cu adevărat absorbit de sine și nu te respectă, trecând peste limitele care contează pentru tine, fă-ți o favoare și nu-i oferi mai multă energie. " (de Sarah Regan)

 

Din pacate eu am intalnit oameni asa orgoliosi si egoisti, Foarte greu este sa comunici cu ei, sa i intelegi sau sa ai alte intractiuni.

A voastra, Andreea

Un comentariu:

Andreea spunea...

super articol